'Back to school'. Zo voelt het en is het ook. Ik begin aan een drie jarige opleiding in Duitsland met de naam 'Staatlich geprüfte Fachagrarwirt/in Handwerkliche Milchverarbeitung'. Ieder jaar worden er 18 mensen toegelaten en dit jaar ben ik er één van.
Negen jaar geleden heb ik een kleine ambachtelijke kaasmakerij op ons melkveebedrijf opgericht, uitsluitend voor zachte kazen. Dat was toen erg nieuw en de kennis ervoor heb ik overal en nergens opgeduikeld. Veel boeken lezen, filmpjes kijken, een paar cursussen volgen en heel veel vallen en opstaan. Het was en is nog steeds moeilijk de kennis te vinden die je nodig hebt om door te ontwikkelen. Wat een euforie dat ik werd toegelaten bij de Vakopleiding in Duitsland!
Rauwmelkse kaas op de boerderij maken is een ambacht. En een ambacht bestaat bij de gratie van overdragen en opbouwen van kennis. Kennis om de lokaliteit van de melk van je vee tot expressie te brengen. Kennis om mee te kunnen bewegen met de natuurlijke variatie van je grondstof. Kennis om met natuurlijke processen te kunnen werken. Die kennis hebben we heel hard nodig.
De Vakopleiding in Duitsland is een gedegen brede opleiding, van 12 blokken van een hele week. Iedere week wordt er een ander onderwerp behandeld.
Als je benieuwd bent naar wat er aan de orde komt, volg dan deze serie Kaasposts. Na afloop van iedere week schrijf ik erover. De eerste week begint op 2 oktober 2023!